• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Drömmen om stupet

   Du har säkert varit med om det många gånger. Precis innan du somnar rycker det till i hela kroppen och du känner hur det ilar till i magen. Du drömmer att du ramlar utför ett stup och känner hur du förlorar fotfästet. Jag undrar varför det blir så, har ingen bra förklaring. En annan sak som jag aldrig blir riktigt klok på är alla konstiga drömmar man har ibland, i alla fall har jag det. I bland är det så otroligt att ingen manusförfattare skulle kunna hittat på värre. Man drömmer om människor man mött en kort stund för 30 år sedan och man minns platser, situationer och händelser som man aldrig skulle komma ihåg i vaket tillstånd.
   I bland när jag vaknar och fortfarande kommer ihåg drömmen funderar jag på hur man kan drömma så ”stôlligt”! Jag förstår att drömmen är ett sätt för hjärnan att bearbeta saker man har varit med om. Vissa drömmar är dock så sjukt konstiga att jag ibland undrar vad tusan jag har varit med om. Vissa drömmar skulle jag inte, i alla fall frivilligt, låta en expert tyda. Risken är stor att jag skulle hamna i ett madrasserat rum med tillgång till riktigt starka mediciner!
   Drömmar är säkert bra och dagdrömmar är ännu bättre. De kan man i alla fall påverka och använda sig av när man behöver vila hjärnan en stund och tänka på trevliga saker. Man låter fantasin vandra iväg åt alla möjliga och omöjliga håll. I mitt fall brukar de alltid sluta med att jag planerar vad jag ska göra när jag vinner några hundra miljoner på Lotto. Bästa tillfället för att få tankarna att fladdra iväg inträffar när jag gör något enformigt. Vid långa löppass till exempel, eller ännu bättre, när man står med en spolslang och har en till synes oändlig hög som ska spolas bort. När jag arbetade som operatör på bruket tyckte många av mina arbetskamrater att det var fruktansvärt att gå in i en stor cistern och spola rent. För mig var det ren njutning, jösses så snabbt ett arbetspass gick.
   Det händer inte ofta men i bland har jag en mardröm. I de flesta fall handlar det om att jag är jagad av någon och jag vaknar av att min hustru puttar på mig och säger ”Ta´t lugnt, du drömmer” samtidigt som hon skrattar! Anledningen till att hon skrattar beror på att jag låter ganska konstigt. Det är svårt att beskriva i ord men jag upplever att jag i min dröm skriker ett otroligt högt avgrundsvrål men ut ur min mun kommer ett ljud som mer liknar en tinnituston eller kanske mer som en kastratsångare som entonigt låter sin stämma höras på låg volym.
   När hon väcker mig hör även jag hur jag låter och börjar skratta själv. Jag funderar faktiskt på att försöka spela in det med videokamera. Jag är övertygad om att jag vinner 50 000 kronor om jag skickar in till Sveriges roligaste klipp med Martin Timell. Det kanske nästa dagdröm ska handla om?

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se