• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • ”Det ordnades till exempel ett jämställt arbetsschema.”

   Snörvel och snor. Förkyld men feberfri släpar man sig till jobbet på måndagsmorgonen med få sömntimmar under natten. Väl där inser man att jag råkar vara friskast på redaktionen och den ende som inte är sjukskriven. Paniken lägrar sig ett tag. Tur att man har varit med förr. Först till krönikan. Som tur är hade jag redan en idé i förra veckan vad jag skulle skriva om.
   På fredag är det internationella kvinnodagen. En dag som tyvärr rinner allt mer obemärkt förbi. Själv är jag uppfostrad på 1970-talet i en familj med en rödstrumpa, som de i bland kallades, som mamma, av den vinröda kulören. Eller feminist som de senare kom att kallas.
   Mamma var med och drog i gång en sådan kvinnogrupp, med träffar och cirklar, hemma i Grums. Då användes vår familj som försökskaniner. Det ordnades till exempel ett jämställt arbetsschema. Pappa var lika engagerad han men hade nog inte insett vilket merarbete det innebar för honom. Som i allt för många feministfamiljer från den generationen rann det tyvärr ut i sanden när mamma insåg att det gick snabbare och mer smärtfritt att fixa det själv.
   Kom ihåg att det då var en tid när könsrollerna var ännu mer olika än i dag. Mannen jobbade på bruket, kom hem för att ta en tupplur i soffan innan det var dags för något som hade med sport att göra. Kvinnan jobbade i regel också men fick sedan dessutom sköta all marktjänst hemma. När kommunen fick sitt första dagis, där jag var ett av de första barnen, var det en stor sensation.
   Fördomsfri och total jämlikhet är kanske en omöjlighet. Men jag tror mammas engagemang har gett mig en större insikt om vad som formar oss. Den har också fört med sig en massa roliga minnen. Så om jag har minnet med mig brukar jag därför den dagen gratulera kvinnor i min bekantskap. Grattis!

   I veckan fick jag också veta att min jämngamla Facebookvän och tidningens tidigare frilansskribent, Thomas Kvarnbratt, har lämnat oss allt för tidigt, efter en för hårt kamp mot cancern. Du var en viktig källa till information för mig och redaktionen. Vila i frid, Thomas!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se