• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Det hade varit perfekt att spela in en riktigt läskig skräckfilm här.

   En stadig servering av ett glas vodka kostade 20 norska kronor och en chokladkaka med fint omslag 50. Jag hade bara 40 kronor i kontanter, kort accepterades inte, så jag köpte förstås – chokladkakan med rabatt. Utan att jag behövde pruta. Oavsett om det blivit choklad eller vodka, så behövde vi något för att återhämta oss efter vandringen i den spöklika staden.

   Vi hade gått mellan övergivna byggnader där leksaker låg bortglömda utanför, vi hade varit in i den stora matsalen där alla åt och sett de tomma och dammiga storköken där luckor hängde på trekvart, gnisslande dörrar avslöjade när någon kom och prylar lämnats kvar som om alla stuckit i all hast.
   – Det hade varit perfekt att spela in en riktigt läskig skräckfilm här. Man behöver inte ens krångla till det. Man kan tänka sig en grupp turister som är här på en guidad tur och så blir det storm så båten kan inte åka tillbaka. Sedan försvinner de en efter en, sa jag och fortsatte:
   – Lite blod, lite konstiga ljud och skrik och sedan behövs det inte mer.
   Under semestern på Svalbard hade vi åkt båt från Longyearbyen till Pyramiden. Pyramiden är en rysk före detta gruvby som fått namn efter formen på det berg som staden ligger vid.
   Som mest bodde cirka 1 200 ryssar i Pyramiden, men när bolaget beslutade att lägga ner gruvdriften så flyttade de och i januari 1998 var staden tom. Man får känslan av att alla stuckit från stället i all hast. Men guiden berättade att de hade gott om tid, flera månader, att packa och planera och att det hela var väldigt odramatiskt, även om spökstaden utstrålar något annat. Åtminstone i min fantasi.
   Nu finns här mellan 10 och 15 bofasta och gruvbolaget har börjat rusta upp en del husen igen och dessutom byggt nya.De nya byggnaderna rymmer bland annat sjukhus, hotell och ett bryggeri och förhoppningen är nu att kunna locka hit turister.
   Mitt i det som en gång varit centrum fanns en stor ställning med tomma ramar. Guiden frågade vad vi trodde att den använts till, men vi hade inga bra gissningar. Han berättade att bolaget satte upp foton på ”veckans anställda”.
   – Precis som de gör på McDonald’s i dag. Ni ser, det är inte så stor skillnad mellan kommunism och kapitalism, skämtade han.
   Ja, det var en väldigt speciell upplevelse att gå runt i den gamla gruvstaden och när vi skulle hem var vädret fint, båten gick gick i tid och jag tror att alla var med…

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se