• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Det är kanske ingen idé att längta efter ofattbar rikedom

   Jag läser i tidningen att ännu ett brittiskt lottovinnande par har fått äktenskapsproblem.
   Det är tydligen mer regel än undantag att folk som vinner ohyggliga mängder pengar skiljer sig inte långt efter att pengarna trillat in på kontot.
   Det är jobbigt att få så mycket pengar, klagar paret till en tidning. De får inte tid till varandra som par. Och så det här med att fördela delar av vinstpengarna till släkt och vänner… Vilka ska vara med på listan, vilka ska det inte? Och hur mycket ska var och en få?
   Det finns något fascinerande med att ta del av människors upplevelser av att plötsligt få mycket stora summor insatta på kontot. Att få ekonomiska möjligheter att uppfylla sina innersta drömmar – i alla fall de som går att köpa för pengar – är anledningen till att spel omsätter jättelika summor varje vecka.
   Men vad gör folk egentligen när de fått jackpot? Forskningen verkar spreta åt alla håll. Från amerikanskt håll hävdas att vinnarna blir olyckliga, eftersom vännerna blir giriga och vill ha sin del av kakan. Vinnarna blir därför asociala och isolerade – alltså olyckliga. Samtidigt läser jag om svenska undersökningar som visat att storvinnare varken blir lyckligare eller olyckligare. De får bara dyrare vanor. Efter ett år har allt stabiliserat sig och upplevelsen av lycka är på samma nivå som före vinsten.
   Jaha, och vad ska man dra för slutsats av allt det här? Kanske att det inte är någon idé att längta efter ofattbar rikedom. I bästa fall förblir allt som förut och vardagen ska fortfarande klaras av. Och i sämsta fall blir pengarna en förbannelse.
   Det allra bästa kanske vore att ge bort allt? Bara spara en liten slant som går till bara roliga saker. För undersökningar om upplevelsen av lycka visar också att allra största känslan av tillfredsställelse får vi när vi gör något osjälviskt för andra.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se