• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Dagdrömmarnas resor är alldeles gratis

   Plötsligt far blicken rakt ut i tomma som så många gånger förr när jag blivit fascinerad – av ett fjärran resmål till exempel. Råkade stöta på ett resereportage från staden Quebec i Kanada häromdagen och sedan dess är det där jag håller till när jag ser mer eller mindre kontaktbar ut.
   För detta visar sig vara ett fascinerande resmål: grundad redan 1608 och därmed den näst äldsta staden i Kanada. Ligger sagolikt vackert med utsikt över St Lawerence-floden och den spektakulära Gamla staden, Vieux Quebec, är omgiven av stadsmur och finns med på Unescos världsarvslista.
   Som journalist blir man ju också nyfiken på att Nordamerikas äldsta, ännu levande, tidning finns just här. Quebec Chronicle-Telegraph, som grundades 1764, är till skillnad från de andra tidningarna inte franskspråkig utan på engelska. Men blytyper och sättmaskiner har man ändå bytt mot datorer och hemsida.
   I Quebec är franska enda officiella språket och man kan inte utgå från att alla kan/vill prata engelska, läser jag och funderar på om skolfranskan går att damma av. Dessutom talar man en speciell fransk dialekt, français québécois, utvecklad under 1600-1700-talen. Nu blev det knepigare.
   Drömscenariot får ett abrupt slut vid närmare titt på priset och  flygresans längd. Så den som lever får se om jag lyckas ta mig till Quebec, ville de mes rêves. Suck.
   Nåja, lite Kanadakänsla får jag ändå via Nobelpristagaren Alice Munros senaste bok. Man sugs verkligen in i novellerna. Få se om jag kommer helskinnad ut igen.
   För att göra vaddå måntro? Jo, höstfixa trädgården. Lökar ska ner, tulpanfärger och -former matchas, löv krattas för att värma rosornas fötter, brasved ordnas för att mota höstmörkret och, just det, klockan ställas om på söndag. Tillbaka, precis som utemöbeln. Tack för i år!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se