• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Då vidtog nästa moment: Äggosten

   Vissa maxar julen till det yttersta. Andra köper hämtmat och struntar i julgran och Kalle Anka. Några andra reser så långt bort det bara går. En bra jul kan se ut på olika sätt.
   Själv minns jag jularna från barndomen. De firades alltid hemma hos morfar. Det var fullt av släkt och i köket gick den gamla bakugnen varm. Och när jag säger varm menar jag varm: Det måste ha varit 60 grader i det där köket där allt skulle lagas på samma gång. Vi barn fick en tallrik lutfisk till Kalle Anka och höll oss ur vägen.
   Sedan, i det utkylda rummet, där kakelugnen ångade på och stekte alla inom en meters radie, vidtog det stora tabberaset. Eftersom morfar var mån om en god relation till sina mångåriga grannar, köpte han varje år en enormt stor hemmaystad ost av en dam i närheten. Den ångade och stank och fick en gång ensam en manlig, ingift släkting att lämna bordet och tillbringa den närmaste halvtimmen ute på trappan, kraftigt illamående.
   På det där bordet fanns allt. Syltor och gurkor, hemmagjorda pastejer och korvar, alla upptänkliga kålsorter… Själv var jag en riktig tråkmåns i matväg som barn och åt endast skinka, köttbullar och prinskorvar, men det fanns andra som högg in betydligt hårdare. Till detta serverade morfar oavbrutet snaps till de som uppnått lämplig ålder.
   Till slut, när alla runt bordet såg ut som om de tänkte lägga sig raklånga på golvet och dö mätthetsdöden, då vidtog nästa moment: Äggosten.  För er som inte är bevandrade i den bohuslänska mattraditionen så görs äggost av mjölk och ägg samt filmjölk, som kokar ihop och skär sig. Resultatet hälls upp i en äggostform och serveras med sill.
   Och efter attacken på äggosten, då blev det en smula stilla i morfars hus. Överallt halvlåg det folk som såg ut att somna på stört. Då kom tomten (ännu en granne) och piggade upp stämningen, och sedan ansåg morfar att hans gäster allra troligast måste vara hungriga igen. Och så började allt om igen.
   ***
   Sist men inte minst: Nu tar redaktionens krönika paus på obestämd tid. I stället för våra ansikten kommer ni istället att möta nya Karlstadsbor varje vecka på den här platsen. På annandagen nästa vecka kommer ingen tidning, utan vi ses igen den 2 januari 2014!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se