• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Bortkastade pengar för böter

   Plötsligt så står jag där med väskan i halsen och gråten i näven! (Det är tvärsom, jag vet, men det är lite roligare att säga på det här sättet). Jag har precis hämtat posten som jag sprättar upp och läser ”Påminnelse om ej betald p-bot”! Alltså, är det något jag tycker illa om så är det p-böter. Jag gör verkligen allt för att inte få en sådan onödig utgift. När skulle jag ha fått den?
   Jag bor på Skoghall och där är vi välsignade med gratis parkering på hela ön, du kan få böter men då har du ställt dig på en förhyrd plats eller direkt på ett övergångsställe! I Karlstad är det värre, där är man ganska nitiska, men där är jag så sällan och jag betalar alltid och är noga med att flytta bilen innan tiden går ut. Läser vidare och ser att boten kommer från Bromma flygplats och minns tillbaka när vi vinkade av äldsta dottern som reste iväg på ett tremånaders äventyr på andra sidan jorden. Många kramar och pussar gjorde att vi kom tre minuter försent till bilen men eftersom vi inte hade någon lapp på rutan så andades vi ut.
   Man har ju hört hur djävligt det är i Stockholm. När vi åker därifrån ser vi mycket riktigt en P-nisse som lappar bilar för brinnande livet och vi tackar vår lyckliga stjärna att vi klarade oss. Men icke! Tydligen var denne P-nisse en kille med svart bälte, nionde dan, i att lappa bilar. Han var så ivrig att han inte ens hann sätta lapp på rutan! Bara att bita ihop så plomberna krasar och betala.
   Just p-böter och fortkörningsböter rankar jag som de mest bortkastade pengar som finns. Naturligtvis ska man betala när man gör fel men jag känner att pengarna skulle kunna ha använts till något bättre. Fortkörningsböter har jag något lättare att ta (det har hänt två gånger på 32 år) för slår man ut böterna på alla gånger man kört för fort så blir det ju ganska billigt, som min fru påtalade sist det hände.
   Om man ändå visste att dessa böter gick till något viktigt så skulle det kännas lättare att betala. (Jag vet inte var de tar vägen men de verkar inte gå till vägunderhåll i Värmland i alla fall). Tänk om pengarna gick till välgörande ändamål i stället, då kunde det ju kännas riktigt bra med en bot av något slag. Ett annat förslag är att myndigheterna varje år tar hundra miljoner av alla böter och lottar ut en miljon till hundra lyckliga vinnare, då kunde man faktiskt kunna ta en p-bot då och då!
   När jag är inne på utgifter, dock inte onödiga, så läste jag i VF förra veckan att ett barn har kostat cirka en miljon de första arton åren. Värt vartenda öre! Jag är också väldigt glad att inte skattemyndigheterna låter oss skatta för hur mycket man älskar sina barn, då hade det ju blivit riktigt dyrt! (Ooops! Visa inte detta för finansminister Anders Borg, då kommer det som ett förslag snabbare än blixten, och jag ber i sådana fall om ursäkt).
   Glad Påsk!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se