• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Avslappning på marockanskt hamam

   Jag ligger på en divan i en fluffig vit frottérock. Ljuset silas in genom fönster med arabiska utsmyckningar. Väggarna är i en terracottanyans och långa sandfärgade tyger rör sig lätt. Dova toner hörs från någon främmande musik och blandas med fågelkvitter som jag försöker utröna om det är verkligt eller artificiellt. På divanen bredvid andas Kalle djupt, antagligen sover han. Vi är på marockanskt hamam.
   Här har vi blivit skrubbade med någon rotborste som tagit bort varenda död hudcell, inpackade med örtdoftande röror, ångade, löddrade, sköljda, ompysslade och sedan totalmasserade med väldoftande oljor. Det absolut bästa var att få hela hårbotten masserad. Kommer antagligen ta ett antal schamponeringar för att få bort all olja, men det är det definitivt värt.
   Kan inte påminna mig att jag någonsin varit så avslappnad som nu där jag sippar på mitt söta mintte som burits in på en liten ornamenterad bricka.
   Tänker att nu är ett bra tillfälle för reflektion. Plockar fram några händelser från hösten som gjort mig ledsen och besviken, men som jag stoppat undan för att bearbeta senare. Håller upp dem framför mig som ett tittägg och känner absolut ingenting. Konstaterar bara distanserat att detta hänt. Märkligt.
   Men det finns även saker och utmaningar som ligger framför mig. Jag testar med det i stället. Samma sak. Konstaterar att det antingen kan gå på det ena eller andra sättet, eller möjligen ett tredje. Känner ingen oro.
   Tänker att detta måste vara det perfekta tillståndet av mindfulness. Att vara här och nu. Fnittrar lite inombords när jag tänker på en mindfulnesskurs jag gick där vi tränade med ett russin som vi skulle titta på, lukta på, lyssna på (!) smaka på, tugga på innan vi ytterst sakta skulle svälja det. En eftermiddag på hamam är både härligare och mer effektivt.
   Blicken fastnar på en lampa i taket som är dekorerade med röda arabiska stjärnor och tankarna går till advent. En tid som borde upplevas i total mindfulness men som ofta fylls med stress och måsten.
   I år skall jag göra mitt bästa för att ta med mig känslan jag har just nu in i advent. Njuta av doften av pepparkakor och glögg. Värmas inombords av alla ljus som glimmar i granar och stakar. Svepa en filt om mig själv och mina kära framför brasan i väntan på julen.
   Fridfull advent till er alla!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se