• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Att sälja sig själv

   Har tackat ja till att föreläsa om strategisk försäljning på Affärshögskolan. Funderar på vilken vinkel jag skall ha och bestämmer mig för att det som de flesta människor behöver sälja är sig själva.
   Har jag lyckats sälja mig själv genom livet? När jag var 12 år bestämde jag mig för att jag ville bli chef. Min mamma var kokerska och min pappa var livsmedelsarbetare. De var lojala och kompetenta och vid köksbordet berättade de om olika erbjudande de fått och hela tiden tackade nej till. Personalansvar är det värsta jag kan tänka mig, sa min pappa. Jag förstod absolut ingenting.
   När jag gick ur Handels i slutet av 80-talet hade jag ökat mina ambitioner. Jag tänkte bli börs-vd. Började som en av de första kvinnliga säljarna på Sparbankens finansbolag. Man hade börjat prata jämställdhet inom finansbranschen. Men cheferna var tveksamma. Tjejer kan inte sälja, ni har ingen jaktinstinkt sa vår Marknadschef.
   Jag vet inte om jag hade jaktinstinkt eller inte men jag vann varenda säljtävling. Och var man bra säljare skulle man bli chef sas det. Men chef blev jag inte trots att jag under en tioårsperiod levererade säljresultat och sökte mängder av säljchefsjobb. Utan resultat. Jag insåg att jag fick tänka om. Fick helt enkelt bli en annan typ av chef. Ekonomichef kanske. Hade förvisso aldrig konterat en faktura och detaljer är inte min starka sida. Men ändå.
   Läste ekonomistyrning en termin för att råda bot. Därefter jobbade jag som ekonomiassistent och sänkte min lön med 15 000 i månaden. Det gäller att satsa om man skall nå sina mål. När jag satt där bland pärmar och avstämningar pågick det en omorganisation på företaget. Jag hade verkligen inte tid att engagera mig i den. Höll på att gå under bland kontoplan och momsredovisningar när jag helt plötsligt blev jag inkallad till min chef och fick ett erbjudande att bli administrativ chef, med ansvar för ett förändringsarbete.
   Och sen har det rullat på. Marknadschef på Karlstads Energi, kanslichef på Karlstad stift och nu vd på Handelskammaren. Även om jobben på sätt och vis trillat ned i huvudet på mig, har utmaningarna varit tuffa och arbetsförhållanden och leveranskrav på olika sätt utmanande.
   Eleverna på Affärshögskolan undrar om jobbet som chef är så roligt som jag trodde. Och ja, definitivt. Och jag har fortfarande 15 år på mig för att bli börs-vd.
   Men hur är man då strategisk i att sälja sig själv? Jag tror man skall ha ett tydligt mål. Vara ärlig mot sig själv och andra, med en tydlig varudeklaration. Det kanske inte alltid går så snabbt och så spikrakt. Och ibland kanske någon hävdar ångervecka. Men jag lämnar aldrig rabatter på mina värderingar.

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se