• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • Är buss-vd:n Parisinfluerad romantiker?

   Med svenska språket som verktyg i mitt dagliga värv kan jag inte annat än förundras över engelskans snabba inmarsch- överallt.
   Sale, eller Final sale, står det med jättebokstäver i många skyltfönster just nu. Det som hette realisation förr och rea för några årtionden sedan. Innan engelskan tog över i sammanhang där man ska fås att känna sig ung och inne. Och inte kan ett svenskt företag skriva att det etablerats 1998 utan est. (established) 1998. Annars tycks man hopplöst efter.
   När nya varor lanseras smäller man till med limited edition, begränsad upplaga, för att få dem att verka riktigt exklusiva. Och när Lindex nu lanserar hästkollektionen heter den naturligtvis The black pant collection, vad annars? Kapp-Ahl kontrar med Woman, Man och Kids och Friday Favorites när man ska välja kategori på deras hemsida.
   När olika lag i sportens värld möter varann heter det allt oftare vs på affischerna, det vill säga versus. Och när hörde man senast talas om kedjan i hockey. Nej, linen regerar.
   I arbetslivet arbetar man inte längre med personalfrågor utan med human resources, HR och den som stannar kvar efter 65 kan jobba som senior advisor.
   En utvikning: Apropå arbetslivet så blir jag alltid full i skratt när någon kallas strateg. Trodde det uttrycket effektivt och för alltid torpederas av Johan Rheborgs kulturstrateg Percy Nilegård i Nile City 105,4.
   När jag köpte mina frukostflingor senast hade man skrotat det förlegade äpple & fikon och ersatt med det betydligt käckare apple & fig. Plus samma sak på tyska för att alla svenskar ska förstå…
   Men det är inte bara engelskan som smugit sig in. Tänk bara när Karlstadsbuss häromsistens lanserade sina nya biogasbussar och busskurerna kläddes i lila sammet och texten ”Je t´aime mon bus”, jag älskar min buss. Man får väl vara glad att de inte spelade stönlåten Je t´aime på bussarna också.
   Frågan jag ställer mig efter detta: bor det en Parisinfluerad romantiker i buss-vd Sören Bergerland?

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se