• Beställ KT!

  Prenumerera på Karlstads-Tidningen i sex månader för bara 398 kronor.

 • Prenumerera

  1. Prenumerera på Karlstads Tidningen

  2. Autogiro, 57 kr/mån
   4 mån, 284 kr
   6 mån, 398 kr
   12 mån, 684 kr
  3. Loading ...
  • ”Andra står i hällande regn och försöker lära tioåringar offsideregler”

   En av de absolut roligast sakerna med det här yrket är att man får träffa en sagolik massa spännande människor och förmedla deras passion. Människor som gärna berättar vad de brinner för som hobby, en del även i yrket.

   Jag blir lika imponerad varje gång jag träffar någon som kan lägga timme efter timme, dygn efter dygn, på att putsa på bilen, snickra på huset, påta i rabatterna. En del slänger ut bilen ur garaget för att få plats med sin dansstudio eller med sitt terrarium. Andra står i hällande regn och försöker lära tioåringar offsideregler. Några ägnar varje helg att samla in pengar till andra som behöver dem avsevärt mer.
   ”Emma” tragglar ackord i någon sunkig replokal. ”Kalle” går på syjunta för att lära sig mer om stickning. ”Lisa” cyklar varje kväll ut i skogen med kameran i högsta hugg, för att kunna dela med sig av sina bildupplevelser. ”Oscar” målar i olja och snidar i trä för att det något alldeles speciellt den rätta känslan. ”Elsa” har inte missat en enda av hockeylagets hemmamatcher under sina 77 år.
   De allra flesta tjänar inte en krona med tycker ändå det är fantastiskt kul. Jag kan inte låta bli att bli avundsjuk över det djupa engagemanget. Jag är inte särkskilt rädd för att göra bort mig om jag provar nya saker och jag har försökt engagera mig i det mesta… åtminstone en hel del, i längre eller kortare perioder.
   Dit inräknas badminton, schack, matlagning, whiskyprovning, sportfiske, trummor i ett band, datorspel, andra språk, korpfotboll, bugg, ”gammeltjo”, foto, punk, politik, släktforskning och fräcka bilar.
   Det finns också en hel del företeelser jag följer och är väldigt intresserad av, som hockey, rally, gamla bilar och musik. Men inte heller där är det något som har fastnat på djupet under någon längre tid. Då är det kul att möta folk med helt andra intressen, exempelvis konst, som försöker förklara för mig vad som har fått dem fast.
   Därför vill jag i den krönika utbringa ett rungande ”Heja!” till alla som fortsätter brinna i många år. Må era kameler aldrig sakna vatten!

  • Nyhetsinfo

   Har du en nyhet? Stor, liten, allvarlig, glad? Vi vill gärna ha den – först! Tipsa oss på
   telefon: 054-22 14 20,
   e-post: redaktion@kt.se